pátek 5. ledna 2018

Co se povede... pšenično žitný chléb


Tento chléb je vhodný pro kváskové začátečníky, tím samozřejmě nechci snižovat jeho chuť nebo kvalitu :-)). Často se k němu vracím. Budete potřebovat pekařskou ošatku na kynutí chleba, zde:. Kdo nemá, si ji koupí :))). Nebo může použít dostatečně velkou nádobu (ne moc, těsto by mělo být cca do 2/3), mísu nebo sítko - tu vyloží utěrkou a nakonec vysype moukou. Je to bordel :), ale zaručí vám to jistou nepřilnavost těsta tam kde nechcete.
A kvásek. Pokud nemáte kvásek, můžete ho sehnat na kváskové mapě zde: 

Suroviny:
150g žitné celozrnné mouky
600g pšeničné mouky
360g vody v těstě a 150g v rozkvasu
3 lžičky soli
1 lžíce kmínu 
žitný kvásek...






  • Rozkvas: 
Do mísy kde budete zadělávat těsto přidejte:lžíci žitného kvásku, 150g žitné celozrnné mouky, 150g vody.Promíchejte pořádně. Přes noc nechte zakryté v teple vykvasit 12 - 14 hodin. Poté si z rozkvasu nezapomeňte odebrat lžíci kvásku do skleničky na příště. V lednici vydrží týden spolehlivě.

  • Poté prosijte na rozkvas 600g pšeničné chlebové mouky. Přidejte 360g vody. Lžíci kmínu a 3 lžičky soli a robotem zpracujte na hladké těsto. Cca 5-8 minut. 
  • Hned po vyhnětení robotem těsto popřekládejte. Je to lepivá práce, ale vytvoří vám pěknou střídku u budoucího chleba. Natáhnout těsto na dvojnásobek cca a přehnout. Já tomu říkám vytahat za uši :)). Na postup se můžete podívat zde:
  • Nechte těsto kynout 2 hodiny přikryté pod igelitem aby neoschlo
  • Vytvarujte bochník, překulte do ošatky a nechte kynout dle teploty v místnosti cca 1,5- 2 hodiny. 
  • Proveďte prstový test na zkoušku vykynutí, důlek by se mel pomalu vracet. Pokud se vrací moc rychle, ještě nechte kynout, pokud velmi pomalu nebo vůbec, máte překynuto. V tom případě opět bochník opět vyklopte na desku, několikrát popřekládejte a stočte znovu. V ošatce mu bude stačit cca 30-40 minut. Správně vykynuté těsto vám důlek vrátí cca do 1-2 vteřiny.
  • Mezitím si včas rozpalte troubu na 250 st, pouze horní a dolní ohřev. Kdo má pečící desku, nechte ji po dosažení 250 stupňů C. cca 30 minut před začátkem pečení akumulovat. Desku nebo plech mějte ve spodní třetině trouby.
  • Na dno trouby přidejte starý plech nebo pekáč pro výrobu páry :(také musí být nahřátý na 250 st ) a nechte akumulovat .
  • vložte chleba do trouby. Pokud máte výsuvy, snadná práce, chleba překulte z ošatky na desku/plech.Pokud výsuvy nemáte, pořiďte si pekařskou sázecí lopatku a tu posypte moukou a na ni vyklopte bochník a šup do pece..  opatrným skluzem. 
  • na nahřátý pekáč na dně trouby vylejte opatrně hrníček vařící vody a zavřete dvířka ať pára neuteče.
  • Po 15 minutách vyvětrejte, ztáhněte teplotu na 190 st a pečte dalších cca 35 minut (chléb musí mít při vytažení tmavě kaštanovou barvu a dutě zvonit při poklepu). 
  • Nechte zchladnout na mřížce aby se horký chleba neorosil vespod. Kdo nemá mřížku, ukrojte patku a postavte ho na výšku . Vydržte až do konce až bude studený. Postupné vychládání je jeden z procesů, který zlepšuje chuť chleba :). 

  • Skladujte v plátně nebo utěrce v uzavřeném prostoru.


Dobrou chuť :).

Žádné komentáře:

Okomentovat