čtvrtek 4. ledna 2018

Rohlíky dobré i druhý den...



Nedávno jsem četl, že české rohlíky v prodeji mohou obsahovat až 30 různých látek... Éčka ani nutriční hodnoty tu zkoumat nechci. Nabízím vám určitě zdravější a rozhodně chutnější variantu na pořádné rohlíky.



Suroviny: 
500g hladké mouky
260g vlažné vody
30g sádla
2 čajové lžičky soli
20g kvasnic (půl kostky)
lžička sladěnky nebo cukru
mák na posyp







  • smíchejte věci na kvásek, vodu, kvasnice a sladidlo. Po 15 minutách se utvoří bublinková čepice, můžeme pokračovat.

  • na kvásek prosijte mouku (opravdu použijte sítko - nadýchanější střídka) a přidejte sůl a rozehřáté sádlo.  Případně přepuštěné máslo nebo řepkový olej ve stejném množství.

  • robotu s hnětacím hákem to zabere cca 8 minut než je těsto hladké. Zamíchání první rychlost 2-3 minuty, zbytek na dvojku.

  • vytvořte kouli těsta, lehce poprašte moukou a nechte kynout 50 minut přikryté igelitem proti okorání.
  • rozdělte těsto (použijte váhu) na 8 stejných dílů o váze 80 - 90g. Pokud si potrpíte na stejnou velikost rohlíků. Jinak postačí vyválet váleček a ten nařezat na osm dílků.
  • každý díl rozválejte do trojúhelníku o tloušťce cca 3 mm (není nutné podsypávat, naopak, mírné přilepení je žádoucí pro napnutí těsta při rolování rohlíku).
  • od širší strany motejte oběma rukama rovnoměrně ke špičce aby špička skončila uprostřed ruličky. Po umotání rohlíku, válejte ruličku po ploše sem tam dál, klidně přitlačte a jakoby rohlík roztahujte smerem do stran. Švy se krásně spojí.
  • na plech dávejte rohlíky pěkně rovné jako pravítko o průmeru 3 cm uprostřed tak aby měli v nejširších stranách před vykynutím mezeru cca 4 cm.
  • na plechu nechte kynout rohlíky 50 minut přikryté utěrkou
  • mezitím včas předehřejte troubu na 250 stupňů, druhý plech pro vytvoření páry dejte na dno trouby.
  • rozprašovačem na kytky pokropte vykynuté rohlíky a posypte mákem. 
  • plech s rohlíky vložte cca na pozici spodní třetiny trouby. Vylejte hrnek horké vody na rozpálený plech na dně a rychle zavřete dvířka ať pára neuteče. Pečte 5 minut na 250 stupňů C. Pak vyvětrejte páru a pokračujte na 250 st cca 9-11 minut. Každému trouba peče jinak, je nutné to ke konci sledovat. Vypečené rohlíky mají krasnou zlato hnědou barvu. Světlá až zlatá je málo, vydržte.. Stupeň vypečení se také podílí na celkové chuti…
  • vyndejte upečené rohlíky na mřížku aby zespodu nezkondenzovala voda.
  • ještě horké rohlíky pokropte vodou z rozprašovače,  voda se vypaří a rohlíky se budou krásně lesknout.

                                                               

Něco navíc:

  • Video o motání rohlíků můžete najít zde: 

  • Kdo by se nechtěl dělat s trojúhelníky, může díl těsta vyválet do klasického jednoduchého oválu.., na tvaru nezáleží. Pak mu vyjdou téměř bezešvé rohlíky - cvaldové.. - trochu většího průměru, poznávací znamení: zavalité tělo a krátké špičky :)).   
          Mají také něco do sebe :):

  • Rohlíkové těsto se samozřejmě hodí na nejrůznější tvary pečiva. Inspiraci můžete najít třeba zde:
Vyzkoušeno :-):

6 komentářů:

  1. Zkusila jsem dát místo sádla (došlo) olivový olej a byly z toho vynikající uzlíky, navrch jsem je potřela vodou s mletým sušeným česnekem.
    Také jsem zkusila i slunečnicový olej a byly dobré.
    A úžasné je, že jsou dobré i druhý den (pokud tedy záhadně nezmizí hned ten první). :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry napad, zkousel jsem uz ruzny tuk i bez tuku (vic vody) . Rohlikove testo chutna dobre v ruznych konfiguracich :).

    OdpovědětVymazat
  3. Tieto som už vyskúšala sú výborné, len som ešte pridala aj lyžicu kvásku.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den.lze použít LM??a kolik tak děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobry den, omlouvam se za pozdni odpoved. Lievito Madre patri do rodiny kvasu. Mnohem delsi kynuti. Zmizi charakteristicka chut rohliku. Je treba upravit pomer vody. Zkratka uz je to jiny recept. Doporucuji nsvstivit facebook, skupinu PecemPecen a v souborech vyhledat hotovy recept.

      Vymazat