pátek 5. ledna 2018

Co se povede... pšenično žitný chléb


Tento chléb je vhodný pro kváskové začátečníky, tím samozřejmě nechci snižovat jeho chuť nebo kvalitu :-)). Často se k němu vracím. Budete potřebovat pekařskou ošatku na kynutí chleba, zde:. Kdo nemá, si ji koupí :))). Nebo může použít dostatečně velkou nádobu (ne moc, těsto by mělo být cca do 2/3), mísu nebo sítko - tu vyloží utěrkou a nakonec vysype moukou. Je to bordel :), ale zaručí vám to jistou nepřilnavost těsta tam kde nechcete.
A kvásek. Pokud nemáte kvásek, můžete ho sehnat na kváskové mapě zde: 

Suroviny:
150g žitné celozrnné mouky
600g pšeničné mouky
360g vody v těstě a 150g v rozkvasu
3 lžičky soli
1 lžíce kmínu 
žitný kvásek...

čtvrtek 4. ledna 2018

Rohlíky dobré i druhý den...



Nedávno jsem četl, že české rohlíky v prodeji mohou obsahovat až 30 různých látek... Éčka ani nutriční hodnoty tu zkoumat nechci. Nabízím vám určitě zdravější a rozhodně chutnější variantu na pořádné rohlíky.



Suroviny: 
500g hladké mouky
260g vlažné vody
30g sádla
2 čajové lžičky soli
20g kvasnic (půl kostky)
lžička sladěnky nebo cukru
mák na posyp